Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2018

Jumlah Paparan Halaman

Takaful IKHLAS tukar lesen takaful kepada 2 entiti

KUALA LUMPUR: Takaful Ikhlas Bhd yang kini dikenali dengan nama baharu Takaful Ikhlas Family Bhd (Takaful IKHLAS Family) mengumumkan penukaran lesen takaful kompositnya kepada dua entiti untuk menguruskan perniagaan takaful keluarga dan perniagaan takaful am secara berasingan.Penukaran itu adalah selaras dengan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam, 2013 (IFSA). Penyedia perkhidmatan perlindungan kewangan Islam berlandaskan prinsip Syariah itu menerusi kenyataannya berkata, perniagaan takaful amnya akan diuruskan oleh entiti baru, Takaful Ikhlas General Bhd (Takaful IKHLAS General).“Langkah ini dirangka untuk membawa pendekatan lebih fokus dan terbaik dalam memberikan perkhidmatan kepada pelanggan.“Struktur baharu ini juga mencerminkan komitmen Takaful IKHLAS terhadap perniagaannya dalam memastikan pengurusan modal dan sumber yang cekap untuk mewujudkan peluang pertumbuhan yang berterusan,” katanya di sini, hari ini.Bagi memimpin struktur korporat baharu itu, Takaful IKHLAS berkata, lembaga…

Leeds United intai Freddie Woodman

Leeds United berminat dengan penjaga gol bawah-21 Newcastle United dan juga England, Freddie Woodman, menurut beberapa laporan.Leeds pada waktu ini kekurangan pilihan penjaga gol, di mana hanya Bailey Peacock-Farrelltheir sahaja penjaga gol yang cergas dan mempunyai pengalaman senior. Penjaga gol Jamal Blackman yang dipinjam dari Chelsea telah kembali ke kelabnya setelah kakinya patah. manakala Will Huffer yang berusia 20-tahun membuat penampilan pertamanya di Championship ketika menentang Bristol City dalam bulan November ini disebabkan oleh krisis kekurangan penjaga gol di kelab Leeds United. Freddie Woodman adalah penjaga gol skuad bawah-21 England dan Newcastle United. The Mirror melaporkan bahawa Leeds akan beralih kepada Woodman yang berusia 21 tahun itu dalam jendela perpindahan pada bulan Januari nanti sebagai penyelesaian kepada isu tersebut.Woodman hanya membuat satu penampilan bersama skuad senior Newcastle United, ketika beraksi dalam perlawanan Piala FA musim lalu, sebelum …

Aina meragam pergi rumah pengasuh

Ini jujukan gambar Nor Aina semasa berusia 1 tahun 9 bulan dan 9 hari.Aina kuat meragam ketika ini apabila tiba saat dihantar ke rumah pengasuh. Adakalanya dia akan menangis apabila tiba di rumah pengasuh, atau ketika lif sampai di tingkat rumah pengasuh, dan adakala semasa keluar kereta. Pada mulanya risau juga sebab tangisan Aina tu memang real tak tipu punya. Tapi setelah beberapa peristiwa, kami mencadangkan bahawa Aina hanya mengada-ngada tak mahu ke rumah pengasuh, maklum sahajalah dia kurang bersama Master dan Mommy, hanya menghabiskan masa dalam kereta, dan apabila sampai di rumah, tiba masa untuk dia tidur.Tangisannya akan lebih kuat jika Mommy yang menghantarnya ke rumah pengasuh.Aina juga akan menangis jika Master yang mahu menghantarnya ke rumah pengasuh dan bukannya Mommy. Ini membuktikan bahawa Aina sebenarnya nak bermanja dengan Mommy. Ini tidak menghairankan kerana Aina lebih banyak bersama Master berbanding Mommy.Apabila Aina berak, Master yang basuh dan pakaikan lampin…

Jenama Mesin Basuh Terkemuka di Dunia 2018

Karangan ini adalah mengenai senarai 10 jenama mesin basuh yang terbaik di dunia pada tahun 2018.Mesin basuh pada zaman sekarang boleh didapati dalam dua jenis muatan iaitu muatan atas, dan muatan hadapan.Terdapat juga mesin basuh semi-automatik yang memerlukan bantuan manusia untuk beroperasi dan ada juga mesin basuh automatik yang mengawal proses basuhan sepenuhnya.Kesemua fungsi mesin basuh ini disediakan oleh para pengeluar sama ada untuk memenuhi kehendak kewangan pengguna iaitu harga yang murah, atau sebaliknya menawarkan fungsi-fungsi yang banyak dan canggih pada harga yang lebih mahal.Apa-apa pun jika jenama yang anda pilih adalah daripada 10 jenama mesin basuh terkemuka di bawah, and mungkin tak perlu pening kepala tambahan ada yang tawarkan jaminan sehingga 10 tahun!Malangnya mesin basuh yang kami gunakan iaitu mesin basuh jenama Haier tidak termasuk dalam senarai di bawah ini, tapi masih bertahan selama 10 tahun sejak kami gunakannya pada tahun 2008.Senarai 10 Jenama Mesin …

Pemeriksaan Kesihatan Aina Nov 2018

Hari ini Nor Aina ada temujanji dengan doktor di Hospital Putrajaya.Kami tiba di Hospital Putrajaya agak lewat iaitu sekitar jam 10:30 pagi hingga jam 11 pagi, maka Master terpaksalah meletakkan kereta di satu kawasan lapang di antara Hospital Putrajaya dan Institut Kanser Nasional.Kawasan tempat letak kereta itu agak teruk dengan keadaannya yang berlumpur.Toyota VIOS Hitam sangkut dalam lumpurSemasa Master meletakkan kereta ada sebuah VIOS hitam yang tampak macam mahu berundur tapi tak bergerak, dan sebaik sahaja Master selesai meletakkan kereta dan mahu keluar, barulah Master perasan bahawa tayar kereta itu terperangkap dalam lumpur.Tuan kereta itu menurunkan tingkap dan menasihati Master agar tidak meletakkan kereta di situ.Nyaris sahaja Master menjawab, "Tak mengapa, kereta saya AWD (pacuan semua roda)", tetapi membatalkan jawapannya itu kerana terlintas bahawa kuasa untuk melepasi kawasan berlumpur tersebut bukannya terletak pada kereta tetapi dengan kuasa Allah jua.Tak…

Jangan Harap Kerajaan Hapuskan Tol

Beberapa bulan lepas Tedi sempat berbual dengan seorang pakcik. Pakcik ni adalah seorang berjawatan pengurus di sebuah syarikat yang berkaitan dengan tol di Malaysia ni.Perbualan kami sudah tentu berkaitan dengan tol di Malaysia ni, di mana rakyat masih menantikan kerajaan Malaysia menunaikan janji menghapuskan tol setelah memenangi pilihanraya dan membentuk kerajaan Malaysia "baru".Pakcik itu dengan yakin dan lantang menyatakan bahawa kerajaan Malaysia yang diterajui Pakatan Harapan (PH) takkan dapat hapuskan tol.Tak Mungkin Hapuskan Tol Projek Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) Fakta pertama yang dikongsi oleh pakcik itu ialah mengenai tol PLUS.Kerajaan baru sahaja memperbaharui perjanjian konsesi dengan PLUS, jadi adalah amat mustahil untuk kerajaan menamatkan konsesi tersebut kerana akan terpaksa membayar ganti rugi dalam jumlah yang besar.PLUS adalah pemegang konsesi untuk Lebuhraya Utara Selatan, Lebuhraya Lingkaran Tengah (ELITE), Lebuhraya Pantai Timur fasa 2 (LPT2) dan b…

Syafakallah syafakillah syifaan ajilan

Pagi tadi selepas Subuh ada seorang penduduk taman kami dimasukkan ke wad kerana mengalami kesakitan di bahagian pinggang.Malangnya Master baru sahaja baca mesej Whatsapp yang jiran-jiran hantar sekitar jam 10 pagi dan petang ni Master minta Tedi carikan doa untuk orang sakit untuk dihantar kepada jiran Master itu.Ini adalah doa dalam Bahasa Arab yang Tedi jumpa:"Syafakallah/syafakillah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman"Dan maksud doa itu dalam Bahasa Melayu adalah seperti berikut:"semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya, dengan kesembuhan yang tiada sakit selepasnya."Syafakallah adalah untuk pesakit lelaki, dan syafakillah adalah untuk pesakit wanita.Kalau ikut ilmu Bahasa Arab yang terhad pada diri Tedi ini, setiap kalimat itu bermaksud seperti ini.Syafakallah/syafakillah : Allah sembuhkan kamu
Syifa : sihat
La: tidak
Ba'da: selepas, ba'dahu: selepasnya
Saqaman: kesakitan?Pakcik itu mungkin ada penyakit buah pinggang tapi masih belum…

Jenama Tayar Buatan Thailand

Karangan Tedi kali ini adalah mengenai jenama tayar yang dikilangkan di negara jiran Malaysia iaitu negara Thailand.Walaupun mungkin jenama tayar itu dikilangkan di Thailand namun tidak bermakna ia adalah produk Thailand, boleh jadi ia dikilangkan di Thailand untuk syarikat lain di luar negara Thailand.Susunan jenama tayar ini adalah menurut ejaan jenama tayar tersebut.Bridgestone Bridgestone Corporation adalah syarikat multinasional yang mengeluarkan alat ganti kereta dan trak. Bridgestone telah ditubuhkan pada tahun 1931 oleh Shojiro Ishibasi di bandar Kurume, Fukuoka, Jepun.Nama Bridgestone adalah daripada terjemahan nama "ishibashi" sendiri yang bermaksud jambatan batu.Pada tahun 2017, Bridgestone adalah pengeluar tayar terbesar di dunia diikuti oleh Michelin (Perancis), Goodyear (Amerika Syarikat), Continental (Jerman) and Pirelli (Itali).Bridgestone Group mempunyai 181 kilang pengeluaran di 24 buah negara setakat Julai 2018.Falken TireFalken Tire adalah satu jenama taya…

Insurans perubatan RM50 sehari untuk golongan B40

Alhamdulillah jika benar, moga ia berjalan dengan telus dan tulus. Jangan nanti Dr. Mahathir kata takkan dilaksanakan kerana tak mahu rakyat Malaysia bermentalitikan subsidi sudahlah.Kita hidup dalam negara ni samalah macam dalam satu takaful, sumber yang ada yang disumbangkan oleh mereka yang berkemampuan sepatutnya mampu membantu mereka yang tidak berkemampuan. BUTTERWORTH – Kerajaan Persekutuan Malaysia menyediakan skim perlindungan kesihatan untuk golongan B40 sebanyak RM50 (lima puluh Ringgit Malaysia sahaja) sehari bagi tempoh maksimum 14 hari atau RM700 (tujuh ratus Ringgit Malaysia sahaja) setahun.Menteri Kewangan Malaysia, Lim Guan Eng berkata, perkara itu telah diumumkan semasa Belanjawan 2019 tetapi tidak mendapat liputan meluas oleh pengamal media.Kita semua sedia maklum apabila orang miskin sakit, dia tak ada sumber pendapatan, dan biasanya mereka tak ada kemampuan untuk beli insurans perubatan.“Itulah sebabnya kerajaan nak berikan satu insentif untuk bantu mereka dalam in…

Lirik Pemergianmu oleh In-Team

Tedi malas sebenarnya nak mengarang pada awal pagi ni, tetapi Tedi terdengar lagu Pemergianmu nyanyian kumpulan nasyid In-Team dari Malaysia. Terus terasa nak coret apa yang boleh.Lagu Pemergianmu mengisahkan mengenai saat kematian Rasulullah sollallahu alaihi wassalam.Lagu ini daripada album Tiada Lagi Kasih yang dikatakan oleh Master sebagai album pertama In-Team selepas tidak bernaung di bawah Hijjaz Record Sdn Bhd (HRSB). Album Tiada Lagi Kasih ini juga adalah album di mana Mie In-Team tiada kerana memilih untuk bergerak solo bersama Hijjaz Records.Tiada Lagi Kasih dipilih sebagai nama album untuk menunjukkan bahawa In-Team akan berubah tema daripada kasih kepada tema lain.Kandungan:Lirik lagu Pemergianmu oleh In-TeamBicara Lirik "Pemergianmu"Di pangkuan isterimu Humaira'Oh sukarnya untuk umat menerima, bahkan payah untuk Umar mempercayaBeralun zikir menutur kasih, pada umat dan akhiratKau tinggalkan kami warisan yang abadi Lirik lagu Pemergianmu oleh In-TeamAlbum : T…

Aina ketika 1 tahun 9 bulan 1 hari

Karangan ini Tedi pecahkan kepada beberapa seksyen seperti berikut:Aina Makan Keropok Keping | Nasi Goreng Ikan Masin berlauk Daging Goreng | Lokasi Areeya SeafoodAina Makan Keropok KepingGambar Nor Aina semasa sedang makan sekeping keropok keping goreng di Areeya Seafood yang ditaja oleh tuan kedai yang dah lama tak jumpa Aina sebab tuan kedai balik jumpa anak di Thailand.Ketika ini Nor Aina berumur 1 tahun 9 bulan dan 1 hari (setahun sembilan bulan satu hari).Memang dia tak boleh duduk diam, ni dapat keropok keping dia makan sekejap sambil duduk atas kerusi bayi kemudian dia mula nak suap Master kemudian dia jatuhkan keropok keping tersebut sebagai satu helah untuk membolehkan dia turun.Hobi dia di Areeya Seafood adalah melihat kucing dan juga kapal terbang. Jarang dapat melihat kapal terbang melintasi ruang udara dari Areeya Seafood ni, tapi Aina boleh kesan juga jika ada kapal terbang sedang terbang di langit. Gambar Aina sedang makan keropok keping tajaan tuan kedai Areeya Seafood

Hafizh gembira kuasa jentera KTM RC16

KUASA pecutan terbaik jentera KTM RC16 yang menjadi taruhan Tech 3 dalam saingan Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP) pada musim depan menggembirakan pelumba muda negara, Hafizh Syahrin Abdullah.HAFIZH teruja untuk terus menguji jentera KTM RC16 dan tekad bekerja keras untuk mendapatkan pelarasan terbaik pada sesi ujian akan datang.Biarpun hanya sempat melakukan 20 pusingan pada sesi ujian pertama di Litar Ricardo Tormo, Valencia kelmarin, namun ia sudah memadai bagi pelumba berusia 24 tahun itu merasai pengalaman pertama menunggang jentera RC16 itu.“Buat masa ini saya merasakan jentera ini sangat baik dari segi kawalan. Kuasa pecutan RC16 juga sangat hebat.“Secara keseluruhan saya sangat berpuas hati dan tidak sabar untuk terus menguji jentera ini selain bekerja keras untuk mendapatkan pelarasan yang lebih sempurna,” kata Hafizh dalam satu kenyataan semalam.Pada musim 2019, Tech 3 akan menggunakan jentera KTM selepas menamatkan kerjasama selama 18 tahun dengan Yamaha.Sumber: KOSMO Onli…

PKNS FC nafi intai kelibat Safiq

KELAB Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS FC) menafikan sedang memburu khidmat bekas pemain Johor Darul Ta’zim (JDT), Safiq Rahim untuk membantu pasukan mengharungi cabaran Liga Malaysia (Liga M) musim depan.Perkara tersebut disahkan oleh pengurus pasukan, Mahfizul Rusydin Abdul Rashid selepas ada mendengar khabar angin bahawa bekas kapten skuad bola sepak negara itu berminat untuk kembali ke pasukan berpangkalan di Lembah Klang itu.“Saya ada dengar bahawa Safiq dirisik untuk kembali ke Lembah Klang tetapi bukan pasukan kami kerana buat masa ini, PKNS FC masih belum berjumpa dengan pihaknya.“Secara peribadi, pasukan di bawah kendalian Datuk K. Rajagobal juga sedang memasuki fasa akhir dalam melengkapkan senarai pemain untuk didaftarkan pada saingan musim depan,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.Mengulas lanjut, Mahfizul mengakui sedang mencari sekurang-kurangnya dua lagi pemain tempatan sebelum membolehkan pasukan fokus untuk persiapan pramusim yang dijadualkan bermula aw…

Kedai Dobi Layan Diri 24 jam De' Salju Laundry

Pandangan hadapan kedai dobi layan diri De' Salju Laundry. Latar BelakangDe' Salju Laundry (atau selalu ditaip De Salju Laundry) adalah sebuah kedai dobi layan diri.LokasiAlamat di laman web Google: Jalan Kasturi 1, Taman Kasturi, Kampung Belukar, 16210 Wakaf Bharu, Kelantan.Alamat di papan tanda kedai: No. 3 Tingkat Bawah, PT496, Taman Kasturi, Mukim wakaf Delima, 16250 Wakaf Bharu, Kelantan.Terletak di tepi jalan besar Wakaf Bharu - Pengkalan Kubur, di lot komersial selepas balai bomba Wakaf Bharu jika anda dari Wakaf Bharu menghala Cabang Empat. Kelihatan surau Nur Al-Muttaqqin Kampung Belukar-Kubang Batang dari kedai dobi layan diri De Salju' Laundry Di bawah ini adalah peta ke De' Salju Laundry:Masa OperasiKedai dobi De' Salju Laundry beroperasi 24 jam  dan dibuka setiap hari.Keistimewaan Sabun dan pelembut diberikan percuma dan dimasukkan secara automatik ke dalam mesin basuh. Pelanggan tidak perlu memasukkan sabun basuh baju sendiri, tetapi jika pelanggan ingin …

64632 rakyat Malaysia bankrap sejak lima tahun lepas

KUALA LUMPUR - Jabatan Insolvensi Malaysia berkata, seramai 64,632 rakyat Malaysia berusia antara 18 hingga 44 tahun telah diisytiharkan bankrap sejak lima tahun lepas. Sebagai tambahan, 13,338 juga telah diisytiharkan muflis pada September tahun ini.Perangkaan ini menyerlahkan kepentingan celik kewangan dalam institusi-institusi keluarga, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail. "Pendidikan kewangan, amat penting untuk kestabilan dan kemampanan kepada institusi keluarga yang seterusnya akan membawa kepada pengukuhan dan perbelanjaan berhemat bagi negara ini."Saya percaya disiplin fiskal perlu bermula dari rumah. Ibu bapa mempunyai peranan yang penting dalam mendidik anak-anak mereka mengenai perkara ini," katanya lagi. Wan Azizah, yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata demikian pada perasmian Simposium Celik Kewangan 2018 yang dianjurkan buat pertama kalinya oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) di…

Kes Zulfarhan: Saksi gambarkan seperti perlawanan tinju

KUALA LUMPUR - Seorang saksi menggambarkan kejadian pukul yang dilakukan terhadap penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Zulfarhan Osman Zulkarnain, yang meninggal dunia dipercayai didera rakan seuniversitinya, tahun lalu, ibarat perlawanan tinju.Bekas penuntut UPNM, Mohd Syafiq Abdullah, 22, yang menyaksikan kejadian itu memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini bahawa Zulfarhan Osman kelihatan menahan sakit dan berpeluh-peluh ketika dipukul oleh rakan-rakannya sebelum seorang daripada tertuduh, Noriznan Izzairi Noor Azhar, yang merupakan tertuduh ke-17, yang didakwa mencederakan Zulfarhan Osman, mengelap peluh mangsa. “Ya, masa tu arwah tengah berpeluh sebab kena pukul,” katanya ketika pemeriksaan semula Pengarah Pendakwaan Kuala Lumpur Othman Abdullah pada perbicaraan hari ke-19.Saksi pendakwaan ke-25 yang merupakan rakan sebilik Zulfarhan Osman itu menjelaskan, selepas Noriznan Izzairi mengelap peluh mangsa, tertuduh-tertuduh lain kemudian menyambung semula perbuatan m…

Tempahan Anda Telah Disahkan #TIICEE0GFIDGV

Tiba-tiba sahaja Master menerima e-mail yang agak mencurigakan. Mungkinkah ia adalah satu lagi teknik penipuan melalui internet?Atau adakah sesiapa sahaja telah mencuri identiti Master?Apakah yang perlu dilakukan?p.s: sebenarnya Mommy yang shopping online gunakan identiti Master di Lazada....Pesanan anda telah dibuat pada hari Ahad, 11 November 2018 03:57:08 melalui Kredit atau Kad Debit. Anda akan dikemaskini dengan e-mel lain selepas item anda dihantar.Catatan:Sila ambil perhatian tentang tarikh jangkaan tarikh penghantaran untuk pesanan anda. Item yang dihantar dari luar negara akan mempunyai masa penghantaran yang lebih lama.Untuk Perkhidmatan, Pembekal Perkhidmatan kami akan menghubungi anda dalam masa 1 hari bekerja untuk menjadualkan temujanji.APP EKSKLUSIF: Memperkenalkan Ganjaran Laz, sehingga 5% rebat tunai apabila anda berbelanja dengan dompet. Tunai balik akan dikreditkan ke dalam baldi Lazada Wallet 'Rebat' anda dalam masa 15-21 hari selepas anda menerima pakej an…

Benitez puji Rondon "yang berbeza" selepas jaring 2 gol

Pengurus Newcastle United, Rafa Benitez gembira dengan dua gol jaringan Salomon Rondon selepas kemenangan ke atas Bournemouth. Rondon meledak dua kali apabila Toon menang 2-1.Benitez berkata selepas perlawanan: "Apabila kami menandatangani Rondon, kami bercakap mengenai seorang penyerang yang boleh menang pertarungan di udara, boleh mempertahankan bola dan pada masa yang sama boleh bergerak dengan bebas dan mudah.""Dia berbeza dengan Ayoze, Muto atau Joselu dan ini berita baik untuk kami kerana kami mempunyai pilihan yang berbeza yang boleh kami uruskan bergantung kepada permainan.""Dia benar-benar beraksi baik, dan dia masih boleh memperbaiki kecergasan perlawanannya - iaitu dengan bermain lebih banyak dalam perlawanan - tetapi jika dia terus berlatih keras dalam sesi latihan, dia akan menjadi lebih baik dan lebih baik."Dia tidak begitu pantas, tetapi dia cukup kuat dan seperti yang saya katakan sebelum ini, dia masih boleh meningkat maju.""Jika…

Pemain muda Elias Sorensen bakal jadi penyelamat Newcastle United?

Bos Newcastle United, Rafa Benitez mungkin akan memasukkan Elias Sorensen untuk membantu dalam perlawanan Liga Perdana selepas prestasi hebatnya bersama pasukan Bawah-23. The Sun berkata Benitez telah menaikkan pangkat pemain berusia 19 tahun itu untuk menyertai latihan pasukan pertama menjelang pertembungan pada hari Sabtu ini sebagai tuan rumah melayan kunjungan Bournemouth.Pemain muda Denmark, Sorensen menjaringkan dua gol dalam kemenangan 4-1 menentang Manchester United Bawah-23 tahun Jumaat lalu untuk meraih gol ke 13 pada tahun ini.Rafael Benitez dikhabarkan akan memasukkan pemain muda Danish si Elias Sorensen untuk membantu jentera serangan Newcastle United.Toon telah menjaringkan hanya tujuh gol Liga Perdana pada musim ini dan berada di tangga kedua jaringan gol paling sedikit iaitu selepas Huddersfield yang hanya jaringkan 5 gol.Joselu mengetuai penjaring terbanyak dengan dua gol manakala Salomon Rondon, Yoshinori Muto dan Ayoze Perez hanya menyumbat satu gol setakat ini.Keban…

Makanan Kucing Me-O

Makanan Kucing Cepat Gemuk Dan Bulu Cantik Me-OHarga daripada MYR 11.85 sehingga MYR 18 per kilogram ikut perisa.Makanan kucing Me-O jenama nombor 1 di negara Thailand dan Indonesia.Memenangi pilihan pengguna Superbrands Top Brand 2017. Kucing sasaran:Me-O memang direka khusus untuk kucing berbulu tebal seperti Kucing Parsi.Makanan kucing berkualiti dengan harga mampu milik Me O Persian memang khusus untuk kucing yang berbulu lebat supaya bulu tidak mudah bergumpal.Makanan kucing Me-O adalah untuk kucing berumur lebih daripada 1 tahun.Kebaikan Utama Makanan Kucing Me-O:Taurine untuk kesihatan  mata dan ketajaman penglihatan kucing.Vitamin C meningkatkan sistem imunisasi (kekebalan kucing melawan penyakit)  dan membantu mengatasi  tekanan perasaan.Kalsium, Fosfor  dan Vitamin D membantu memperkuat gigi dan tulang.Mineral & vitamin seimbang untuk mencegah resiko penyakit pada saluran kencing/FLUTD (Felline Lower Urinary Tract Disease ) dan batu kandung kemih.Omega-3 dan omega-6 dari …

Satu dalam Perjuangan - Sau7ana

Tajuk Nasyid: Satu dalam Perjuangan
Munsyid: Saujana (Sau7ana)
Terbitan: InTeam RecordsLirik Nasyid "Satu dalam Perjuangan"Atas nama cinta dan kemanusiaan
Tiada bangga atau ternamaDuniaku yang kian parah dan terancam
Kerna kejahilan yang kini mencengkam
Jiwa tertindas tanpa belas dan pembelaanJangan kau ingat ku keseorangan
Menyinarkan cahaya kebenaranTiada suara kan terbungkam
Tiada kuasa kan menghalangTeguh ku berdiri bersama kotakan janji
Di samping teman sahabat sejati
Memerah segala keringat ku
Hingga ku capai saat terulungSatu dalam perjuanganBiar apa pun seragam wira ku
Berundur tak wujud dalam kamus hidup kuTerus ku menyusuri perjalanan
Ku sematkan rasa kasih dan sayang
Suatu pengharapan
Semarakkan cinta luhur yang ku impikanJangan kau ingat ku keseorangan
Menyinarkan cahaya kebenaranTiada suara kan terbungkam
Tiada kuasa kan menghalangTeguh ku berdiri bersama kotakan janji
Di samping teman sahabat sejati
Memerah segala keringat ku
Hingga ku capai saat terulungSatu dalam perjuanganWala…

Aina ketika 1 tahun 8 bulan 15 hari

Sekali lagi kami ke Nasi Kukus Sambal Tumis Kok Lanas yang Tedi pernah kisahkan sebelum ini. Ini mungkin kali kedua kami sekeluarga ke sini dan kali ketiga buat Master.Biasalah kan Mommy mesti nak cari makanan Kelantan dan ini tempat baru buat Mommy dan kira masih fresh, belum jemu dan bosan lagi.Memandangkan Tedi dah pernah ceritakan perihal kedai makan Nasi Kukus Sambal Tumis Kok Lanas ni, tiadalah masa untuk Tedi ulangi lagi. Nak cari tajuk untuk karangan ini pun sudah cukup payah kerana Tedi bukan nak ceritakan lagi mengenai gerai makan Nasi Kukus Sambal Tumis Kok Lanas.Aina dan Ayam BakarCuma kali ini nak kongsi gambar Nor Aina sedang makan ayam bakar dengan peel mengada-ngadanya tu. Biasanya Aina tak suka makan ayam macam Master tapi entah kenapa kali ini Aina gemar pula makan ayam bakar tersebut, siap makan seketul drumstick.  Setakat tengok gambar kolaj di atas tidak menggambarkan perangai si Aina ni, nah silakan perhatikan perangai beliau dalam dua animasi di bawah ni.Animasi …

Kiriman Berkaitan