Langkau ke kandungan utama

Jumlah Paparan Halaman

Dari Wakaf Bharu ke Felda Sungai Lui, 17 jam

Alhamdulillah, jam 12:00 tadi rombongan Tok Ayah dan Pak Ngah Shah selamat tiba di Felda Sungai Lui di Negeri Sembilan setelah menempuh perjalanan selama 17 jam dari Kampung Delima di Wakaf Bharu.

Mereka menggunakan laluan Tendong - Mulong - Machang - Kuala Krai - Kuala Lipis - Simpang Pelangai - Kemayan - Felda Sungai Lui.

Perjalanan bermula pada jam 5.00 petang Sabtu sebelum mereka tersangkut di Machang selama 3 jam. Pada jam 11.00 malam mereka baru sampai ke Kuala Krai tapi kemudian mereka sangkut pula di Kuala Krai selama 8 jam.

Pada jam 4.30 pagi Ahad baru mereka sampai di Gua Musang.

Kawan Mommy yang bergerak pada waktu yang sama iaitu sebelum Subuh hari Ahad turut tersekat dalam kesesakan jalan raya di Machang.

Nampaknya rakyat Kelantan kena cari taktik lain untuk pergerakan keluar masuk Kelantan semasa raya. Kerajaan negeri Kelantan pula wajib bina lebuhraya merentangi negeri Kelantan.

Jambatan-jambatan baru juga perlu dibina menyeberangi sungai-sungai yang agak lebar di Kelantan. Apabila banyak jambatan barulah liputan jalan-jalan alternatif boleh digunakan oleh rakyat Kelantan.

Walaupun sekarang ada banyak jalan dalam boleh digunakan tapi kebanyakannya akan bertemu di beberapa jambatan yang sama menyebabkan kesesakan berlaku di jambatan tersebut sekaligus memadam faedah penggunaan jalan alternatif.

Ada beberapa rakyat Kelantan pula mencadangkan bahawa kerajaan Kelantan patut berlembut dalam penyambungan LPT sehingga ke Kelantan dengan bersetuju mengenakan tol. Tedi bersetuju dengan mereka kerana lebuhraya itu sebagai alternatif, jika rakyat tak mahu gunakan maka mereka boleh elakkan gunakan lebuhraya tapi pada masa yang sama kerajaan negeri perlu maintain jalan negeri agar rakyat tidak terpaksa bayar tol seperti yang berlaku di beberapa negeri.

Sumber tol pula boleh digunakan untuk pembangunan negeri.

Bagi jalan negeri yang tidak boleh dibesarkan pula cukuplah kalau ditambah lorong-lorong memotong supaya senang kenderaan yang laju memintas yang perlahan.

Mungkin cadangan Tedi ni sukar dilaksanakan, tetapi itulah yang perlu dilakukan oleh negeri Kelantan jika mereka mahu populariti mereka tidak terkubur. Alasan demi alasan lama-lama akan sebabkan rakyat jemu. Tambahan pula pembinaan jalan yang baik akan membantu kemasukan pelaburan ke dalam negeri.

Tengok sahaja bagaimana Gambang mula naik selepas kewujudan Lebuhraya Pantai Timur.

Ulasan

Kiriman Berkaitan