Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2013

Teka-teki IKIM.FM

Imej
Sudah lama tak berteka-teki niTadi Tedi dengar radio IKIM.FM, dia bagi teka-teki. Tedi nak log apa yang Tedi ingat. Sumber: http://syamilamarlan.blogspot.my/2011/10/teka-teki_13.html Surah apa tiada huruf "MIM"?al-KautsarSiapa Rasul Ulul-Azmi?Nuh alahissalamIbrahim alaihissalamMusa alaihissalamIsa ibnu Maryam alaihissalamMuhammad sollallahu alaihi wassalam.Siapa sahabat yang dimakbulkan doa?Saad ibnu Abi WaqasBerapa surah dalam al-Quran?114 surahSurah apa yang setanding 1/3 al-Quran?Al-IkhlasApa seruan yang sama yang dibawa oleh semua Nabi?"Wahai kaumku, sembahlah Allah, sesungguhnya tiada Tuhan yang sebenar melainkan dia"Siapa sahabat yang kematiannya menggegarkan Arasy?Tak ingat... Itu saja, banyak lagi, tapi itu saja yang Tedi ingat.

Teka Teki IKIM.fmkoleksi teka teki ikim

Bangkai Mammoth berusia 10000 masih berdarah ditemui di Siberia

Imej
Bangkai Mammoth yang masih terpelihara membolehkan sampel darahnya diambil untuk usaha2 pengklonanBanyak betul berita mengenai penemuan haiwan-haiwan purba pada akhir2 ni.Terbaru ialah mengenai penemuan bangkai Mammoth Wooly yang terpelihara dan masih berdarah.Darahnya itu akan membolehkan kaum manusia yang kadangkala tak berapa betul untuk berusaha mengklon raksasa purba itu. Kononnya untuk kembalikan mereka daripada kepupusan. Come on lah manusia! Gajah yang ada sekarang korang taknak pelihara, sibuk pula nak hidupkan semula Mammoth?


...
... Saintis Russia khabarnya akan bekerjasama dengan saintis Kanada yang mempunyai kepakaran dalam kajian darah.Mammoth yang ditemui itu berusia 60 tahun ketika mati di antara 10000 sehingga 15000 tahun dahulu. Darah gelap memancut ketika para saintis Russia itu memecahkan ais di bawah perutnya."Ketika kami memecahkan ais di bawah perutnya, darah mengalir keluar di sana, darah itu sangat gelap." ~ Grigoryev, saintis North-Eastern Federal U…

Tiba masanya Tedi kemas label-label ni?

Imej
Berserabut pula tengok label-label yang tunggang-langgang ni Dulu2 tak rajin update blog. Sekarang ni banyak pulak post. Tak tahu la apasal?

Minat membaca pun dah semakin banyak.. dulu2 baca pasal teknologi jer, sekarang banyak dah ambil tahu mengenai dunia politik, alam haiwan, alam sekitar & yang terbaru ialah paleontologi.


Tedi semakin rajin membaca Bila dah banyak membaca, banyak la nak komen, tapi komen dalam diari Tedi sendiri jer la, maka bercambahlah posting (hantaran?) Tedi dalam interpretZZ ni.

Label pun dah semakin banyak, jadi Tedi rasa dah tiba masa untuk susun semula apa yang patut. Mungkin kena guna label umum jer kot?

Label-label yang Tedi bercadang nak gunakan selepas ini (mengikut susunan abjad) :agama Islamaktivitialam sekitarBahasa Malaysiahaiwaniklanjalan-jalanlirik laguluar negarapaleontologipapan tandapolitik Itu semua label-label umum, kalau yang melibatkan Tedi dan keluarga, Tedi letak la : Tedi berpuisiTedi dan kawan-kawanTedi DIYTedi mengkaji Banyak juga…

Tikus dijumpai di Marikh? (4 foto)

Imej
Curiosity rover milik NASA telah merakamkan pemandangan debu2 oren, permukaan berbatu & yang menarik ialah gambaran menyerupai seekor tikus di Planet Marikh.
"Perhatikan warna lebih cerah atas dan bawah kelopak mata, hidung dan kawasan pipi, telinganya, kaki depan dan perut. Kelihatan seperti tupai menyamar dalam persekitaran batu-batu dan pasir menggunakan warna-warnanya, " - tulis ScottCWaring dalam blog UFO Sightings Daily.

Ada pihak yang menegaskan bahawa persamaan dalam warna dan kedudukan bermakna ia mungkin hanya batu, menunjuk kepada fenomena psikologi yang dikenali sebagai pareidolia, kecenderungan untuk memilih wajah-wajah daripada objek-objek dan struktur-struktur harian.


"Jika benar apa yang dikatakan itu, maka kaum Tikus lebih advance daripada manusia! Bukan sahaja mereka mendiami Pulau Tikus, tetapi mereka telah terlebih awal menginap di Marikh! Ini membuktikan kemajuan teknologi kaum Tikus tidak boleh lagi dipandang mudah.
Kaedah-kaedah zaman dinosaur y…

Grumpy Cat sedia untuk berlakon dalam filem sendiri

Imej
Grumpy Cat, ratu kucing muram Facebook, nampaknya sudah bersedia untuk mempunyai filem sendiri.Wah wah wah, nampaknya kawan Tedi, Grumpy Cat sang kucing muram bakal bergelar pelakon. Udahla jadi pelakon, filem tu mengenai dirinya sendiri.Pemenang anugerah 2013 Meme of the Year di Webby Awards itu khabarnya sedang diintai syarikat produksi Broken Road melalui projek yang disusun bersama pengurus2 beliau (siap ada pengurus2, sungguh otai!)Grumpy yang dipanggil Tardar Sauce oleh pemiliknya akan diberi kuasa bercakap ala-ala Garfield. (Tedi love Garfield si kucing gemuk!)"Hanya bermula sebagai gambar kucing, namun anehnya ia mempunyai imej yang penuh jenaka." ~ Todd Garner daripada Broken Roda."Kami jangka akan dapat mencipta satu jenaka keluarga yang hebat di sekitar karekter ini."Tarikan Grumpy tak boleh dinafikan, dia punyai 930000 "likes" dalam Facebook, 120000 orang melanggan akaun YouTube-nya. Dinamakan sebagai kucing paling berpengaruh oleh MSNBC dan …

Obor-obor ancam bekalan ikan dunia

Imej
United Nations (UN) memberi amaran penangkapan ikan yang berlebihan di Mediterranean telah menyumbang kepada peningkatan bilangan obor-oborObor-obor turut menyumbang kepada pengurangan bekalan ikan.UN menyeru manusia untuk menggunakan obor-obor sebagai makanan, dalam ubat-ubatan dan dalam kosmetik.Satu kajian oleh UN Food and Agriculture Organisation (FAO) di Rom berkata penangkapan ikan berlebihan telah meningkat bilangan obor-obor kerana ia telah mengeluarkan pemangsa utama mereka dari rantai makanan.Dalam "lingkaran setan", obor-obor seterusnya memakan larva ikan dan anak-anak ikan "dan seterusnya mengurangkan populasi ikan," kata laporan itu.Ia menegaskan bahawa stok ikan masih belum pulih daripada lonjakan obor-obor ungu muda Pelagia di Adriatik pada 20-30 tahun yang lalu.Laporan itu menunjukkan faktor-faktor lain yang mungkin menyumbang kepada peningkatan bilangan obor-obor selain penangkapan ikan yang berlebihan, termasuk pemanasan global dan peningkatan baj…

Burung terawal ditemui! Dawn 10-juta tahun lebih tua daripada Archaeopteryx

Imej
Burung 'Dawn', Aurornis xui, dipercayai hidup pada 150 juta tahun dahulu dan diselaputi bulu-bulu pelepah, namun berkemungkinan tidak boleh terbangFosil ditemui di China, dengan ciri-ciri:Saiz sebesar ayam (jangan ingat dinosaur semuanya besar jer)Set gigi segitiga halusDiselaputi bulu dari hampir keseluruhan kepala ke kakiDijangka mempunyai bulu panjang yang direka untuk terbangFosil lengkap (semua anggota badan ada, susah nak jumpa fosil camni)Ditemui di kuari di Liaoning Province berhampiran sempadan Korea Utara. ...
.... ....
 ....
Aurornis Xui ada hubungan saudara dengan Archaeopteryx?Aurornis xui berkait dengan Archaeopteryx, burung-dinosaur-terbang yang pertama (tak semua burung-dinosaur boleh terbang).Kedua-duanya dari keluarga "avialans" - burung-dinosaur yang berubah berjuta tahun dahulu daripada  dinosaur theropods seperti Tyrannosaurus Rex dan velicoraptor.
Burung atau dinosaur?Archaeopteryx sebelum ini dikatakan dinosaur berangka seperti burung & tak…

Bungkusan rokok berjenama akan dilarang

Imej
Pembungkusan rokok seragam oleh Ireland meniru langkah Australia
Ireland mungkin akan menjadi negara kedua untuk menguatkuasakan pembungkusan rokok tanpa disertakan jenama. Langkah ini akan menyebabkan semua bungkusan adalah seragam tanpa jenama, tanpa tanda niaga dan juga tanpa gambar. Setakat ini hanya Australia yang menggunakan pendekatan itu.
Lebih 5200 rakyat Ireland mati setiap tahun kerana rokok Industri tembakau Ireland mengutuk langkah itu dengan alasan penjualan tembakau haram akan meningkat dan memberi kesan buruk kepada ekonomi.
James Reily, Menteri Kesihatan Ireland menegaskan keputusan itudiambil setelah meneliti fakta-fakta berikut: industri tembakau perlu rekrut 50 perokok baru setiap hari untuk kekalkan kadar merokok semasa.78% perokok dalam tinjauan mula merokok seawal umur 18 tahun menunjukkan industri tembakau fokus kepada kanak-kanak untuk gantikan perokok yang berhenti atau telah mati.Pembungkusan seragam akan hapuskan 1 kaedah promosi rokok, dan diharap dapat mengu…

Tedi dalam mode scanner

Imej
Temani Master di pejabat sambil tolong dia buat kerja Hari ni Tedi teman Master di opis dia.
Tedi ikut Master sebab Mommy pergi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) untuk hantar adik dia.
Adik Mommy daftar matrikulasi ekonomi di sana.

Master duk pulun dengan kerja2 dia. Dia pun minta tolong Tedi.
Tedi jadi scanner, cari semua maklumat yang relevan dengan kerja Master.

Siapa kata kerja depan komputer tak penat? Stress pun ada! Wah, penat juga kerja Master ni, nak kena baca banyak material.
Lepas tu kena decide mana yang boleh digunakan.
Lepas tu nak kena try lak boleh jalan tak material yang digunakan.

Kalau tak jalan? Ulang la semua tu semula. Pening la kepala Tedi macam ni.

Oh! Bulatnyaaaa Bumiiii Iniiiiiiii

Imej
Oh! Bulatnyaaaa Bumiiii Iniiiiiiii
Tedi sekor jer follow blog ni, hehehe.

http://ohbulatnyabumi.blogspot.com/

Buta Mata

Imej
Master kongsikan nasyid yang dia suka semasa waktu dia kecilTajuknya "Buta Mata", namun Master tak ingat siapa yang nyanyikan.Kalau ikut Google & Bing.com, nasyid ni dinyanyikan oleh kumpulan nasyid Nada MurniYang ini versi dinyanyikan semula oleh kumpulan nasyid SaffOne dalam album "Di Syurga Menanti". Lirik "Buta Mata" dan pemahaman TediButa mata, tak nampak jalan di dunia Kerana tidak nampak cahaya Tidak tahu ke mana hendak dituju Ke hilir atau ke hulu?
Selamatlah di dunia fana ini Bila mana mata tidak buta Melalui pengalaman diri kerana jalan itu sudah biasa
Pelik betul 3 rangkap di atas ni sebab ia mention "mata tidak buta" tapi ayat "melalui pengalaman diri kerana jalan itu sudah biasa" tu macam untuk orang buta?Setelah sekian lamanya, akhirnya Tedi faham bahawa walaupun buta, tak tahu mana nak tuju, tapi kita masih selamat sebab kita dah biasa dengan jalan yang dilalui & ada pengalaman semasa masih belum buta.

Ada pedoman yang …

Tumbuhan beku 400-juta tahun kembali hidup.

Imej
Tumbuhan berusia 400-juta tahun dilaporkan kembali tumbuh di dalam makmal

Komen Tedi: Tungg nanti kalau2 ada manusia purba pula kembali hidup, masa itu baru la manusia nak akui kebenaran kisah Ashabul-Kahfi (sahabat gua).

Bermula dari awal atau teruskan?

Imej
Susahnya kerja sekolah yang Cikgu Pogy bagi ni sehingga benar-benar menekan jiwa.

Lepas tu ada kawan maklumkan yang kerja sekolah Tedi sebelum ni ada masalah dan perlu disemak semula.

Ketika ini Tedi dihimpit oleh 2 persoalan:

Perlukah Tedi berhenti dan mulakan semuanya daripada awal? Perlukah Tedi teruskan dengan apa yang telah dimulakan, walaupun masih tak nampak cahaya di hujung terowong?

Brand New KJ

Imej
Dalam ramai2 menteri, Master kebelakangan ni excited dengan menteri KBS yang baru ni.
Master cop dia sebagai "brand new KJ".
Kenapa? Master tak nak komen lak. Pandangan peribadi dia jer.
Apa2 pun semoga YB Khairy berubah jadi lebih baik, kawan dengan orang baik2, jangan pilih bulu & jadi menteri untuk semua.
Juga Master pesan, jangan jadi macam Shabery Chik yang mula2 je panas membara, akhirnya suam2 kuku.



Bacaan mengenai Khairy Jamaluddin:

en.wikipedia.org: Khairy Jamaluddin


Tedi mengkaji Anjing Jadian

Imej
Anjing Jadian? Apakah itu Anjing Jadian? Kalau Serigala Jadian tu pernah la Tedi dengar. Hari ini seekor kawan Tedi menghantar sepucuk email. Dia mengkhabarkan mengenai Anjing Jadian. Tak pernah Tedi dengar pasal Anjing Jadian ni, maka Tedi pun melakukan sedikit penyelidikan.
Bukan sekadar cerita biasa, kawan Tedi lampirkan gambar2 untuk menyokong cerita ini. Beberapa carian yang Tedi lakukan menjelaskan bahawa Anjing Jadian (Weredog) sebagai:"Suatu makhluk yang boleh berubah bentuk daripada anjing kepada manusia dan sebaliknya." ~ http://en.wiktionary.org/wiki/weredog"Anjing jadian adalah kata nama merujuk kepada sejenis setengah manusia, setengah spesis anjing. Apabila tidak dilihat, anjing itu akan menjadi manusia biasa, tetapi apabila ia dilihat, ia akan bertukar menjadi watak seperti anjing. Ia mungkin hasil daripada pengacukan manusia dengan anjing. Terdapat kira-kira 1,000 daripada mereka di dunia, dan mereka mungkin anda atau saya. Ciri-ciri Anjing Jadian adala…

Bestnya dapat jadi tetamu Allah

Imej
Master kata, "Bestnya kalau dapat pergi Makkah."

"Kenapa best?", tanya Tedi sambil ngadap tab, main candy crush.

Tedi pun pandai main candy crash tau, bukan Mommy jer reti main. Walaupun jari Tedi ni besar, selamber jer Tedi dapat "delicious".

"Best la, dapat jadi tetamu Allah."

"Dah tu kenapa Master tak jadi tetamu Allah?"

"Takde duit lagi nak pergi.", jelas Master.

"Kenapa perlu ada duit? Start kereta tu, pergi je la.", Tedi bangkang hujah Master itu. Alasan jer semua tu, nak kena naik kapal terbang konon...

"Eh eh Tedi ni, bukannya dekat, kena pergi naik kapal terbang!"

"Itu la Master, yang jauh sibuk nak pergi, yang dekat tak nak pergi!"

"Yang dekat?", Master buat juling-juling lak, kononnya tak faham la tu.

"Surau tu ha, pergi je la jemaah kat sana, jadi tetamu Allah jugak la tu."

Master senyap & terus blah. Benarlah kata Dr. Mahathir, "Melayu mudah lupa." Eh, ada ke…

Ucapan di antara Allah & Nabi Muhammad S.A.W.

Imej
Master cerita pasal Israk Mikraj tadi, dia dapat daripada khutbah minggu lepas.


Rupa-rupanya bacaan tahiyyat yang manusia Muslim duk baca dalam solat itu adalah ucapan2 di antara Rasulullah sollallahu 'alaihi wassalam dan Allah subhanahu wa ta'ala.

3 ucapan itu ialah:
Ucapan Nabi Muhmmad sollallahu 'alaihi wassalam kepada Allah subhanahu wa ta'ala Adab Nabi Muhammad sollallahu 'alaihi wassalam apabila berbicara (berdoa) dengan Allah subhanahu wa ta'ala dimulakan dengan puji-pujian.

 Allah subhanahu wa ta'ala menyambut dengan ucapan salam Adab kita ketika berdoa juga perlu diserta selawat & salam ke atas Nabi Muhammad sollallahu 'alaihi wassalam.
 Kemudian Nabi Muhammad sollallahu 'alaihi wassalam ucap salam lagi & tak lupa salam untuk hamba2 Allah yang soleh sekali Komen Tedi pasal 3 ucapan tahiyyat ni:Sungguh menakjubkan! Walaupun itu adalah dialog di antara Allah subhanahu wa ta'ala dan Nabi Muhammad sollallahu a'laihi wassalam, na…

Kursus Umrah & Sirah (percuma) - 1 Jun 2013

Imej
:: iklan jap ::
Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong
Sabtu, 1 Jun 2013 2 petang - 4 petang | RSVP melalui email
email kepada umrah@imuslim.my 013-2220 479 / 03-7734 7020

Suu Kyi kutuk had 2 orang anak ke atas keluarga Muslim Rohingya

Imej
Hari ni rasa gembira sikit apabila Tedi baca berita ni "Suu Kyi denounces two-child limit on Myanmar Rohingya families".


Sebelum ni mood Tedi tak berapa baik apabila pihak berkuasa daerah Rakhine mengenakan undang2 menghadkan bilangan anak kepada keluarga Muslim Rohingya [Press TV: Myanmar imposes two-child limit on Rohingya Muslims].

Undang2 ini kononnya wujud sejak 1994 tapi baru dikuatkuasakan.
"Mereka tidak boleh mendiskriminasi. Ini adalah bertentangan dengan hak asasi manusia," kata Suu Kyi. Tedi sebelum ni memang hangin dengan Suu Kyi ni sebab macam berdiam diri jer melihat penindasan ke atas kaum Rohingya.

Konon menang Hadiah Nobel Keamanan, tapi kaum Rohingya di negara dia sendiri dibuli sehingga 192 orang terbunuh dan 140,000 kehilangan tempat tinggal! Itu belum masuk yang hanyut di perairan antarabangsa.
Kini dia bersuara & disokong oleh parti yang diterajuinya, walaupun kutukannya itu sudah tentulah tidak bersifat populis. "Di bawah arahan ini, l…

Rahsia Perang Jamal Yang Wajib Kita Tahu

Imej
Tadi semasa Tedi baca forum di http://komuniti.iluvislam.com/topic/24095-saidatina-aisyah-binti-abu-bakar-as-siddiq/, Tedi tertarik dengan komen ini & berhajat untuk berkongsi. Walaupun artikel ni dah lama, Tedi akan cuba segarkan semula.

Sayangnya tiada link kepada sumber asal. Takper la, Tedi post dulu, nanti Tedi cuba cari siapa Hafiz Firdaus Abdullah ni.


Rahsia Perang Jamal Yang Wajib Kita Tahu Pendirian Aisyah Dan Para Sahabat Di Sebalik Perang Jamal Oleh: Hafiz Firdaus Abdullah


Dalam artikel Zainab bin Ali, saksi Peristiwa Karbala, dinyatakan bahawa:

“……Dia (Zainab) telah menyaksikan peristiwa pemberontakan Jamal yang diketuai oleh Siti Aisyah binti Abu Bakar menentang ayahnya (Ali bin Abi Thalib), yang mengorbankan sehingga sepuluh ribu orang Islam, termasuk para sahabat……”
Kenyataan di atas adalah versi Syi‘ah yang masyhur tentang Perang Jamal. Kenyataan ini memerlukan penelitian semula: Benarkah Perang Jamal adalah satu gerakan pemberontakan ke atas Ali yang diketuai ol…

Imam Muda Asyraf di Xinjiang

Imej
Periksa Twitter tadi, nampaknya tuit Imam Muda Asyraf di Xinjiang agak menarik.Meh Tedi abadikan sedikit, boleh jadi bacaan di masa depan.
Terima kasih Imam Muda Asyraf untuk maklumat berguna ni.