Catatan

Tunjukkan catatan dari 2013

Dinding inspirasi

Imej
Dinding putih bersih suci tidak menjana pemikiran kreatif kanak-kanak.
Itulah pesan seorang pakcik.
Dia menerima pesanan itu daripada seorang kawannya yang baru pulang dari luar negara.
Kawannya itu adalah ahli psikologi.
Ceritanya bermula apabila si kawannya itu melawat pakcik tersebut di rumahnya.
"Bersih dinding rumah kau ni""Ha'ah, tapi susah juga nak jaga, budak-budak tengah lasak, sibuk nak conteng sana-sini.""Baguslah macam tu, kau biarkan je mereka conteng. Dinding yang putih bersih macam ni, tak bagus untuk pemikiran kreatif mereka."
Berkat nasihat kawannya itu, pakcik itu mencanangkan idea yang sama ke mana-mana sahaja dia pergi. Terbaru, dia melancarkan aktiviti menconteng whiteboard di syarikatnya.


Kecil jadi kawan, besar jadi lawan!

Imej
Tentu ramai boleh fikirkan apakah bendanya yang dikaitkan dengan pepatah tersebut.
Yup, secara automatik kita akan teringatkan api, kerana api ini apabila kecil menjadi kawan kita contohnya untuk memasak, namun apabila besar, ia menjadi lawan contohnya dalam kes kebakaran.

Kalau begitu kes ini juga terpakai bagi air, kerana apabila kecil, kita gunakan ia untuk mandi atau membasuh, namun apabila besar, mungkin kita akan dilanda banjir!

Begitu juga bagi angin, apabila kecil jumlahnya, seperti angin sepoi-sepoi bahasa, tentu mendamaikan jiwa, tapi bagaimana jika angin ribut taufan yang melanda?

Kembali kepada api tadi, benarkah apabila ia besar ia akan menjadi lawan kita secara automatik?

Bagi Tedi tidak semestinya!

Kenapa?

Besar tidak semestinya menjadi lawan.
Benar kan?

Contohnya seorang tukang besi memerlukan api yang besar dengan suhu yang amat panas untuk membakar besi sehingga berbara.

Begitu juga dalam industri pembuatan kristal di mana api yang besar dengan suhu yang amat tinggi…

Karate Kid Binge... klise...

Imej
Baru je habis tonton Karate Kid Binge.
Nampaknya bukan cerita Melayu sahaja yang penuh klise, tetapi cerita omputeh pun rupa-rupanya sama juga, terutama untuk siri Karate Kid ni.

Ini adalah plot-plot yang Tedi rasakan sungguh klise dalam cerita mengenai karate ni sehinggakan Tedi boleh hafal.

Watak utama adalah kanak-kanak atau remaja yang lemah.
Cerita selalu bermula dengan pengenalan watak seorang kanak-kanak atau remaja yang lemah dan selalunya dibuli.

Ironinya, pembulinya akan menjadi pesaingnya pada hujung cerita dalam mana-mana pertandingan karate yang ditandingi.

Berjumpa guru karate tanpa sengaja.
Kebanyakan cerita karate yang Tedi tonton akan disusuli dengan pengenalan bakal guru mereka yang ditemui secara tidak sengaja.

Selalunya sang guru ditemui ketika hero melarikan diri daripada musuhnya, di mana sang guru akan membantu dan menunjukkan kehebatan karate.

Hal ini akan mendorong si hero untuk belajar karate.

Guru tidak mengajar terus.
Selalunya si guru keberatan menerima h…

Erm... kelakar la jugak...

Imej
Baru je habis nonton "Nama aku Beng"
Tedi tertarik untuk tonton teledrama ni sebab Zizan Razak berlakon.
Mula-mula kelakar la juga, lepas tu Tedi naik atas untuk iron baju sekejap.
Pastu bila tengok balik, Tedi sangkakan dah beralih ke drama lain sebabnya jalan ceritanya mula ke arah romantik gitu tambah sedih-sedih sebab kematian kekasih hati.
Tedi check la sinopsis, rupa-rupanya ceritanya pasal si Kamal (lakonan Zizan Razak) yang tertarik dengan jiran barunya, Lisa (lakonan Izara Aishah). Dia meminta bantuan hantu bernama Beng yang menghuni rumah sewanya itu. Si Beng ni pula rupa-rupanya bekas kekasih Lisa yang mati sebab jatuh atas lif.
Tedi tak layan cerita jiwang macam ni, tapi Tedi pujilah sebab peranan Kamal yang pada mulanya macam nakal-nakal rupanya adalah kawan lelaki yang jujur dan ikhlas.
Cerita macam ni barulah ala-ala cerita Korea yang ada 2 hero, cuma hero Korea lebih hensem la kot...
Apa-apa pun, tahniah dicuapkan kepada Zizan kerana berjaya bawa watak macam…

Gebu... macam gebu je...

Imej
Sudah lama Tedi nak tahu apakah maksud perkataan ini?
Tedi tanya Mommy, Mommy pun tak tahu.

Tapi akhirnya Tedi dapati gebu itu bermaksud empuk? Agak relevan juga apabila difikirkan. Kan?

Keliru juga Tedi dibuatnya kerana apabila disebut empuk, Tedi akan terfikirkan mengenai daging. Bolehkah daging yang empuk disebut juga daging gebu? Rasanya macam tak sesuai je, macam tak kena je, macam tak gebu je.

Ini hasil kajian Tedi dari pelbagai sumber, sekadar untuk suka-suka, bersuka ria tetapi bukan bersukaneka.

Bahasa Melayu  : 
Lembut : terutamanya ubi (dan lain-lain);kuih pau juga dikategorikan sebagai kuih yang gebu;kek, terutamanya yang tidak dibakar disebut gebu apabila isinya lembut dan tidak padat.gembur : (tanah);kulit yang penuh berisi, licin dan lembut : contohnya: "... pipinya yang gebu ..."Peribahasa "Pipi bagai pauh dilayang" bermaksud pipi yang penuh (gebu), barulah Tedi tahu...getah gebu : (kata nama) getah yang berupa span.empuk : lembut dan senang dikunya…

Emma Maembong comel?

Imej
Semakin lama semakin jarang Tedi menjengah interpretZZ. Bukannya apa, semasa musim cuti sekolah ni Tedi sibuk duk menelaah pelajaran.
Kalau Tedi duk update setiap hari apa yang Tedi belajar, tentu muntah hijau kawan-kawan Tedi di luar sana.
Banyak juga buku yang Tedi terpaksa baca, contohnya hari ini sahaja Tedi dah baca "Linq to objects", "Linq unleashed", dan "Linq to SQL".
Sekarang ni tangan Tedi gatal nak menaip komen Mommy apabila dia menonton "Projek memikat suami", semalam.
"Comelnya Emma Maembong ni", kata Mommy. Tedi dan Master terpinga-pinga. Tedi pandang Master, dan Master pandang Tedi, kemudian kami pandang Emma Maembong, kami tenung Emma Maembong... kami garu kepala...
"Tedi... Tedi dengar tak tadi?""Dengarlah Master, telinga Tedi kan besar...""Emma Maembong tu comel?""Errr... nak kata hidung mancung, mancung lagi hidung Tedi... nak kata telinga capang, capang lagi telinga Tedi!"
Enta…

Kerana 30 minit... Iron Man berpesan...

Imej
Letihnyalah. Baru je tiba dari Gambang.
Apa Tedi buat di Gambang?

Jawapannya Tedi main air di Bukit Gambang Waterpark.

Tapi Tedi bukan nak cerita kisah di Gambang, tak laratlah Tedi.

Tedi nak cerita hal Iron Man yang memaksa Tedi iron pakaian seragam Tedi pada malam hari sebelum hari persekolahan.

Iron Man suruh iron untuk seminggu sekali kalau boleh, tapi dek kerana kederat Tedi ni tak seberapa, maka paling kuat pun Tedi dapat iron 1 setengah pasang je, hehe.

Paksaan Iron Man itu adalah disebabkan Tedi akan mengambil masa 30 minit untuk selesai iron sehelai baju... huhuhu...


Tunjuk muka di Tv3

Imej
Kawan Master sertai rombongan membantu mangsa banjir di Kuantan.
Ceritanya lebih kepada bagaimana terujanya dia melihat kelegaan dan keterharuan pada wajah mangsa banjir apabila mereka dibantu.
Walaupun bantuan itu kecil dengan hanya kerahan tenaga membersihkan apa yang termampu. "Tak tergambar perasaan apabila melihat wajah orang susah terharu menerima bantuan""Susah ke orang-orang kat Kuantan tu?" "Mereka mungkin tak susah sebelum ni, mereka mungkin hidup senang lebih daripada kita, tapi apabila kita ditimpa bencana atau kemalangan, maka jadilah orang susah!"  Di sebalik itu kawan Master juga agak kecewa dengan mereka yang memalu gendang hero membantu mangsa banjir, heboh di berita popular TV3, namun sebenarnya tiada apa!
TV3 melaporkan kononnya mereka yang memalu gendang itu menjadi hero ketika ini, pada keadaan banjir masih teruk, membantu mangsa banjir yang kesempitan!
"Tahi lembu semua itu!", kata kawan Master.
Padahal keadaan sebenarnya ba…

Surau Besar vs Surau Kecil

Imej
Hampir 2 (dua) minggu surau sementara di taman perumahan kami dibuka.
Seperti lazim mana-mana surau yang kecil dan baru dibuka, bilangan jemaahnya kurang.
Terkadang lebih 5 (lima) orang, terkadang hanya seorang jemaah.
Ketika inilah Master akan berbelah bahagi.
Mudah pergi ke surau besar, bilangan jemaahnya ramai, tanggungjawabnya semakin kecil.
Ke surau besar hanya perlu hadir dan menyertai jemaah sebagai makmum.
Berbeza dengan di surau kecil, bilangan jemaah yang sedikit menjadikan tanggungjawab semakin besar.
Terkadang terpaksa menjadi muazzin, terkadang terpaksa pula menjadi imam. Lebih haru apabila terpaksa menjadi muazzin dan imam.
Bagi mereka yang penuh ilmu di dada, tentu tidak menjadi masalah, namun bagi mereka yang punyai ilmu suam-suam kuku, ia amat berat, seolah bulldozer melanyak buah ciku.
Tidak hairanlah jika ada makmum yang pada mulanya meramaikan surau kecil, kemudiannya menjadi takut dan bimbang ditolak menjadi imam, memilih untuk menjauhi surau kecil.
Ketika ini Te…

Sungguh efisyien!

Imej
Apakah itu efisyien?
Perkataan ini dicedok daripada Bahasa Inggeris, "eficient" yang bermaksud cekap atau tersusun.

Tapi Tedi bukanlah nak cerita mengenai perkataan ini.

Kisahnya Tedi seperti biasa tertonton Cerekarama di TV3 (sebab Mommy tonton).

Cerita kali ni tajuknya "Yeop Kaya Ke".
Ada satu babak di mana si Yeop ni diberi peluang oleh bakal bapa mertuanya untuk bermesyuarat dengan pelanggan syarikat mereka.

Si Yeop ni pun pergilah.

Kemudian dah habis meeting, si Yeop ni balik ke pejabat. Dalam perjalanan si Yeop berbual-bual dengan pemandu beliau.

Sampai di pejabat si Yeop disambut dengan ucapan, "Tahniah, pelanggan kita tu dah ikat kontrak 5 tahun dengan kita."
Sungguh cekap pelanggan mereka itu, Yeop baru sampai pejabat, mereka dah tandatangan kontrak!

Inilah pengajaran yang kita jarang nampak dalam cerita-cerita Melayu.

Semoga kita akan ambil iktibar dan menjadikan pelanggan Yeop itu sebagai sumber motivasi.

Sekian.

Siapa yang terkejut ni?

Imej
Gambar jelingan maut seekor Ikan Napoleon kepada seorang penyelam.
Tak dapat Tedi fikirkan apakah sebenarnya yang bermain di benak fikiran Ikan Napoleon ini?
Gambar ini merupakan gambar spontan pelancong bernama Henric Carlstorm yang diambil di Great Barrier Reef di Australia.
"Saya tak nampak dia pun, dan mungkin dia pun tak  nampak saya, sebab itulah kami sama-sama terperanjat" - Carlstorm.
Ikan Napoleon boleh membesar sehingga 8 kaki panjang dan boleh hidup sehingga 30 tahun.
Sumber rujukan Tedi untuk coretan ini

Otak atas, otak bawah

Imej
Mesti ramai kawan-kawan yang duk fikir sama ada mereka menggunakan otak kanan atau otak kiri.
Tapi mungkin sahaja mereka yang berfikiran sedimikian boleh dikatakan ketinggalan zaman.



Para saintis telah lama tahu yang teori popular di mana otak logik dan otak kreatif saling berlawanan di antara satu sama lain adalah hanya mitos daripada satu kajian makmal tahun 1970-an yang penulisnya, Roger Sperry diberi amaran.

Para saintis bersetuju bahawa dua bahagian otak itu bekerjasama dan bukannya bekerja berasingan.

Kini pengkaji neuron, Stephen Kosslyn dan penulis G. Wayne Miller mencadangkan bahawa bahagian atas dan bawak otak adalah lebih relevan.

"Bahagian atas otak merancang dan mengkaji rancangan apabila jangkaan tidak dicapai, manakala bahagian bawah mengkelaskan dan menterjemah mengikut persepsi manusia.
Namun ia masih kerjasama, bukannya berasingan.


Sumber rujukan Tedi: There Is No Left-Brain/Right-Brain Divide

R.I.P ???

Imej
Hari ini terbaca komen seseorang mengenai ungkapan "Rest in Peace".
Pakcik itu mengkondem 1 komen yang kononnya daripada Ustaz Azhar Idrus yang melarang penggunaan ucapan R.I.P itu kerana bertentangan dengan ayat al-Quran.
Larangan itu di atas mendoakan kesejahteraan selepas mati kepada kaum kafir kerana semasa hidupnya tak mahu menerima ajaran dan perintah Allah subhanahu wa ta'ala.
"Saya akan tetap mengucapkan R.I.P kepada kawan-kawan bukan Muslim yang mati. Takkan nak sebut inna lillah wa inna ilaihi ra'jiun pula? Maaflah, bukan nak mempertikaikan kerana ustaz ustazah saya terdiri daripada mereka yang berpendidikan tinggi." - pakcik tidak Tedi kenali.
Bukanlah Tedi nak pertikaikan keilmiahan beliau, cuma pendapat Tedi ialah:
Memang orang Islam apabila menerima berita sedih dituntut mengucapkan "daripada Allah datang dan kepada Allah kita kembali", tak kiralah sama ada kematian atau musibah atau kemalangan. Tak kiralah jua sama ada musibah itu t…

Kota Bharu, LCCT dan Fan Run

Imej
Tedi baru je sampai dari LCCT.
Jam sudah menunjukkan jam 5.30 pagi. Tedi baru melabuhkan punggung di atas permaidani.

Sebabnya tadi Tedi teman Master dan Mommy hantar Tok Ayah dan Nek Mak naik kapal terbang. Mereka berdua akan ke Padang, Indonesia.

Sebelum itu, pada jam 1.30 pagi, Tedi dan Master dan Mommy baru sahaja tiba di rumah dari Kota Bharu. Penerbangan kami yang sepatutnya berlepas pada jam 10 malam dan sampai di LCCT pada jam 11 malam telah ditunda oleh pihak AirAsia.

Akibatnya kami berlepas jam 11 malam dan tiba di LCCT pada jam 12.30 tengah malam!

5.45 pagi...
Azan Subuh dah berkumandang sedangkan Tedi masih belum sempat melelapkan mata.

Pada jam 7 pagi nanti kami akan ke Dataran Putrajaya pula untuk berlari dalam Team Malaysia Fan Run.



Sebelum ini kami sertai aktiviti ini di Dataran Merdeka, namun tahun ini ia telah dipindahkan ke Putrajaya. Apa-apa pun, jaga keselamatan.

Pesta Durian 2013 @ Muzium Telekom

Imej
Pagi ini Tedi bangun dengan kepala pusing.
Mungkin ini natijah Tedi makan durian banyak-banyak semalam.

Durian yang Tedi makan itu adalah di sebuah event yang dianjurkan Muzium Telekom bertajuk Durian Party 2013.



Dengan bayaran RM 15 (lima belas ringgit sahaja), kami makan macam-macam durian. Jenisnya adalah durian kampung.

3 biji durian pertama yang kami ambil, cuma 1 yang rasanya sangat lazat. Kemudian kami ambil sebiji lagi, tawar.

Seterusnya Master  gi tanya mana durian kampung yang sedap?

"Maaflah bang, saya pun tak tahu nak cakap sebab ni durian kampung."
Tapi pakcik tu kemudiannya pilih sebiji selepas tengok isi dan bagi ke Master. Memang sedap.

Selepas tu Master pilih durian yang serupa macam tu dengan saiz sederhana atau kecil, dan tengok isi dia kekuningan. Alhamdulillah, 2 biji yang Master pilih tu sedap.

Kami sampai sana jam 7.30 malam dan habis makan jam 8.00 malam.

Ada surau disediakan walaupun kecil.

Hari ini last jadi sesiapa yang nak cuba, bolehlah datang.

T…

Kalori takut kepada filem seram!

Imej
Berita baik buat peminat filem seram!

Satu kaji selidik yang ditaja oleh sebuah syarikat sewaan filem di United Kingdom mendapati bahawa menonton sebuah filem seram boleh membakar sehingga 200 kalori.Kajian oleh University of Westminster itu menyukat penggunaan tenaga sekumpulan manusia yang menonton pelbagai filem seram.Mereka mendapati bahawa denyutan nadi penonton meningkat dan adrenalin dihasilkan, membakar kalori 1/3 kali lebih daripada rekod purata.Susunan filem yang membakar kalori dengan pantas adalah:184 kalori - The Shining161 kalori - Jaws158 kalori - The Exorcist Senanglah macam ni, tak perlu bersenam teruk-teruk, cukup dengan beli atau sewa DVD filem seram dan tonton secara berterusan, kan?
Tedi tak minat filem-filem seram ni, patutlah Tedi gemuk!
Sumber: http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/9638876/Watching-horror-films-burns-nearly-200-calories-a-time.html

San Francisco belanja USD$105000 untuk tunaikan impian Batkid

Imej
Impian kanak-kanak menjadi hero pujaan ramai direalisasikan.

Pada hari Jumaat lepas, penduduk San Francisco beramai-ramai memeriahkan majlis sempena meraikan Miles Scott sebagai Batkid.Program itu ditaja oleh Make-A-Wish Foundation, tetapi San Francisco tetap terpaksa berbelanja USD$105000 untuk majlis itu.Kebanyakan kos yang terlibat adalah untuk menyediakan sistem audio-visual gergasi di Moscone Center, di mana Miles Scott bertemu datuk bandar Ed Lee.Persiapan itu terpaksa dibuat apabila penganjur mendapati hampir 14000 penonton akan hadir.San Francisco menyatakan kos itu akan ditampung oleh keuntungan daripada konvensyen-konvensyen yang akan diadakan di Moscone Center. Macam manalah mereka boleh layan imaginasi seorang budak sehingga macam tu sekali?
Janganlah pula hendaknya semua budak mahu menurut jejak langkah Miles Scott itu.
Di Malaysia, jangankan imaginasi kanak-kanak, cita-cita orang dewasa untuk dapat membeli kereta pada harga lebih murah yang seperti diakujanjikan pun, mas…

26 Nov, harinya telah tiba...

Imej
Sudah 6 saat setelah jam berdeting 12 kali.
Hari ini adalah 26 November 2013, tarikh terakhir Master bekerja di syarikatnya ini.

Ironinya tarikh akhir ini juga merupakan tarikh kelahiran Mommy.

Jadi peristiwa manakah yang perlu diraikan?

6 tahun sudah berlalu... satu tempoh yang tidak singkat.
Dahulu, Master hadir ke syarikat ini dengan hati yang berat. Dia tiada niat mahu bekerja di sini, sebaliknya hanya menurut permintaan Mommy.

Temuduga dihadiri dengan saja-saja, tatkala tenaganya sudah lama hilang ditelan perjalanan menaiki kenderaan awam. Dahulu di Cyberjaya pengangkutan awam tidak secekap mana.

Pohon-pohon juga tidak sebanyak mana. Tiada bayang yang memayungi langkah Master membuatkan dia kepanasan ketika saat ditemuduga.

2 kali. Ya, hanya 2 kali Master menunaikan solat istikharah.
Pertama ketika Master mahu hadir temuduga di tempat kerjanya sekarang, dan kedua ketika dia bakal ditemuduga untuk kerja barunya nanti.

Hanya 2 kali itulah dia beristikharah sedangkan banyak sudah d…

Jempol

Imej
Ketika mencuci komputer Master, Tedi terjumpa 2 gambar ni.Mungkin ada kawan-kawan tak pernah dengar pun perkataan "Jempol" ni kan?Jempoladalah satu daerah di utara Negeri Sembilan dan bersempadan dengan Pahang di bahagian Tenggara.Terdapat Sungai Jempol yang mungkin menjadi asal nama tempat ini (atau sebaliknya).Master dibesarkan dan bersekolah di daerah ini, jadi daerah ni begitu dekat bagi Tedi.Kalau belajar geografi, mesti kawan-kawan pernah dengar stesen keretapi Bahau? Bahau adalah salah satu pekan di dalam daerah Jempol.Kini pusat pentadbiran Jempol terletak di Bandar Seri Jempol yang dulunya dikenali sebagai Bandar Baru Serting.Terdapat juga PULAPOL Air Hitam yang dulunya dikenali sebagai PULAPAH. Setahu Tedi ia pusat latihan polis yang terbesar di Malaysia.Kiriman InterpretZZ yang berkaitan dengan Jempol:Tedi survey homestay di Felda Lui SelatanMercu Tanda Za'ba di Bandar Sri Jempolhttp://interpretzz.blogspot.com/2011/05/ternakan-ikan-di-sungai-lui.htmlhttp://int…

Dari Nilai ke IKEA Damansara

Imej
Hari ini Master bawa Tedi dan Mommy ke IKEA Damansara.
Sebabnya Mommy nak beli apa pun tak tahulah.
IKEA Damansara adalah salah sebuah tempat yang Master tak berapa gemar nak pergi.
Ini adalah kerana sukar untuk mendapatkan tempat letak kereta di sana kerana ramai sangat manusia. Selain itu susunan tempat letak kereta di sana amat menyeksakan kerana terlalu banyak lorong.
Penyelia parking di sana pula hanya tahu meniup wisel, tapi tak mahu bantu tunjukkan di mana kawasan yang kosong.
Kami pergi ke sana melalui ELITE dan NKVE dari Nilai. Tol pun mencecah lebih RM 10 (sepuluh ringgit). Keluar di Kota Damansara dan sesat di dalam sana kerana tiada papan tanda. Kami berjaya mencecah IKEA pun hanya setelah menuruti papan tanda ke Penchala Link di mana jalan ke Penchala Link adalah bersebelahan IKEA.
Sampai sahaja di IKEA, ada satu lagi masalah, nak makan apa?
Master orang kampung jadi dia tak berapa minat dengan kegilaan orang bandar terhadap bebola daging IKEA. Kalau setakat tak minat tu…

Nak vakum tak sarang labah-labah ni?

Imej
Seharian Tedi menyedut sampah-sarap dan debu-debu dalam rumah.
Bukanlah Tedi menyedut kesemua benda itu menggunakan muncung Tedi yang mancung ni.
Semestinya Tedi menggunakan penyedut hampagas yang omputeh sebut "vacuum cleaner".
Cikgu Tedi ajar yang vakum ini adalah ruang tanpa udara seperti angkasa lepas, tapi sampai sekarang Tedi tak pernah sampai pun ke angkasa lepas tu. Angkasa lepas tu terletak di negara mana pun Tedi tak tahu.
Lain kali Tedi ajaklah Master dan Mommy pergi makan angin di angkasa lepas.
Tapi cikgu kata tiada udara di sana? Jadi mungkin tiada anginlah? Macam mana nak makan angin?
Selain sampah dan debu, Tedi juga menyedut seekor lipas yang berkeliaran.
Cuma satu je Tedi tak sanggup nak sedut iaitu sesawang labah-labah beserta labah-labah dan anak-anak beliau.
Sarang Labah-labah senjata Allah subhanahu wa ta'ala melindungi hijrah Rasulullah sollallahu a'laihi wassalam.
Bukannya apa, Tedi terkenang kisah hijrah Nabi Muhammad sollallahu a'laihi …

Jangan beri kucing minum susu lembu!

Imej
Kiriman berkaitan Jangan beri kucing minum susu lembu!Bolehkah kucing minum madu Manusia sibuk bertanya, adakah kucing boleh minum susu lembu?
***** Nampaknya selepas kaum manusia ni sibuk nak beri kucing minum madu, kini mereka nak beralih kepada susu lembu pula.

Jawapannya ialah kucing tak boleh minum susu lembu.

Tetapi jawapan sebenarnya ialah selepas bercerai susu, kucing tidak sepatutnya minum susu. Ini adalah kerana mereka berubah menjadi tidak mesra laktosa.



Apakah itu laktosa?
Laktosa adalah sejenis gula dalam susu. Ia perlukan enzim lactase untuk dihadamkan.

Kucing yang telah bercerai susu tidak mampu untuk menghasilkan enzim ini (dengan secukupnya) untuk menghadamkan susu secara sempurna.

Apakah akan terjadi apabila susu tidak dihadamkan dengan sempurna?
Sepatutnya laktosa akan diuraikan oleh enzim lactase kepada gula ringkas yang kemudiannya akan diserap oleh darah.

Sebaliknya susu yang tidak hadam akan kekal dalam sistem penghadaman di mana bakteria mula bertindak balas seh…

Yeay... UNIFI datang!

Imej
Balik dari sekolah, Tedi terlihat dan melihat ada van di belakang rumah!"Apa yang van itu buat di situ?" Eh, silap pula. "Kenapa van itu berada di situ? Apa yang dibuat oleh penumpang van itu?" Haa... barulah betul!
Masuk je ke dalam rumah, Tedi terus menuju ke belakang. Tedi ambil penyiram pokok, lepas tu Tedi buat-buat siram pokok-pokok. "Pakcik... pakcik buat apa ni?"
"Pakcik sedang memasang kabel UNIFI, nak ooii""UNIFI yang internet tu ke pakcik?""Benar sungguh telahanmu, wahai anak muda.""Kejap lagi dah boleh guna UNIFI ke pakcik?""Bersabarlah wahai anak muda. Masanya akan tiba jua barang sepurnama""Alah... kenapa lama sangat pakcik?""Lama bukan sebarang lama, lama ia menunggu diuji. Apalah sangat barang sepurnama, jika diukur gembiranya hati." Wah wah wah, bermadah seloka ala purbawara pula si pakcik itu. Malas nak layan Tedi la tu, macamlah Tedi tak tahu! "Pinggan tak retak, na…

Ahli Geologi temui air laut berusia lebih 100 juta tahun

Imej
Pada suatu masa dahulu (35 juta tahun dahulu), seketul asteroid atau seketul besar ais ( atau apa-apa sahajalah) telah menghentam permukaan planet Bumi. Hentaman hebat itu telah menghasilkan sebuah lubang besar di kuala sebuah tempat yang kini dikenali sebagai Chesapeake Bay.

Ahli geologi masih mengkaji fenomena itu, namun apabila mereka menggali di kawasan kawah yang terhasil dek hentaman itu, mereka menemui sesuatu yang lebih mengkagumkan - air laut tertua di dunia.
Air laut purba itu mempunyai kepekatan klorida dan bromida yang lebih tinggi, dikatakan berusia di antara 100 juta sehingga 150 juta tahun.
Ia ditemui terperangkap 400 sehingga 1500 kaki di bawah lapisan tanah. "Apa yang kami temui adalah air laut yang terperangkap dengan kemasinan 2 kali ganda berbanding air laut moden" - Ward Sanford, ahli kaji air (hidrologi) daripada U.S. Geological Survey.  Penemuan ini dikatakan akan membantu ahli sains memahami hidrologi di kawasan itu.


*** Istilah:Hidrologi: kajian sain…

Ops Cantas Pokok Lada

Imej
Pada suatu pagi, Mommy bertanya."Ulat makan daun pokok lada ni ke?" Tedi periksa dan dapati pohon lada yang Tedi tanam hampir 50% hilang daunnya. Ke mana perginya daun-daun itu?

Zasss... 2 minggu yang lalu...
"Daun pokok cili yang kerinting tu perlu dicantas." Nek Mak berkata sambil mencantas daun-daun cili yang kekerintingan. Tedi tidak bertanya lebih lanjut dan tidak pula Tedi pertikaikan.

***

Jadi, pada malam tadi Tedi perhatikan pokok lada itu. Bunganya banyak namun tetap tak mahu berbuah. Tedi pun tension.

Apabila Tedi periksa, banyak daunnya yang kerinting, maka Tedi pun cantas. Sebenarnya Tedi tak berapa pasti daun mana yang kerinting, mana yang tidak, maka hampir sahaja Tedi cantas kesemuanya... hahaha...

Sambil cantas tu Tedi masih tertanya-tanya kenapa harus dicantas?

Kewujudan makhluk halus.
Sudah pasti Tedi takkan ketahui jawapannya, cuma yang Tedi perasan, daun-daun kerinting yang Tedi cantas kebanyakkannya ada makhluk halus berwarna putih!

Tedi pun se…

Mercey ditikam parang ketika selamatkan tuannya

Imej
Dia setia, gagah dan berani.
Mungkin kita semua pernah mendengar slogan sebegitu terpampang pada logo tentera di Malaysia, namun cerita ini adalah mengenai Mercey.

Mercey adalah seekor anjing pitbull betina yang telah ditikam parang ketika dia pertahankan tuannya yang diserang 4 lelaki bersenjata dalam satu kes pencerobohan di sebuah kediaman di Edmonton.
Mercey mengalami 2 kecederaan yang boleh meragut nyawa.
Ketika pemiliknya, pegawai polis dan juga pegawai veterinar menyumbang USD$ 1000 (seribu dollar) untuk bil perubatannya, kemudian tampil seorang penderma misteri yang membayar USD$ 1000 untuk menampung keseluruhan bil itu.
Mercey kini dalam proses pemulihan dan mula berjalan sendiri.
4 penjenayah itu pula telah ditahan dan didakwa atas keganasan dan juga kezaliman ke atas haiwan.
Sekali lagi, haiwan dan manusia tampak boleh menjadi sahabat sejati.
Sumber untuk coretan Tedi ini: http://www.edmontonsun.com/2013/11/14/mystery-donor-foots-mercey-the-dogs-medical-bills-after-attack-…

Petani Kenya kejar dan tangkap Cheetah dengan hanya berlari!

Imej
Wow! Sekarang rakyat Malaysia harus sedar kenapa Kenya punyai ramai jaguh marathon!
Selama ini (dan mungkin untuk selamanya) manusia menyangka mereka akan sentiasa kalah apabila berlumba lari dengan Cheetah yang terkenal dengan kepantasan mereka.


Namun semua itu berubah apabila seorang petani bernama Nur Osman Hassan, seorang petani dari Wajir di timur laut Kenya, berasa bosan dengan kes serangan Cheetah ke atas kambing ternakannya.

Tidak mahu menggunakan senapang, sebaliknya pakcik itu mengumpulkan 3 rakannya dan mereka mengejar pemangsa ternakan mereka dengan berlari dalam cuaca panas siang. Saja je pakcik tu tunggu sehingga cuaca betul-betul panas dengan harapan Cheetah itu akan keletihan dan taktik mereka berjaya.


Setelah 4 batu (6.4 kilometer) aksi kejar mengejar itu berlaku mereka berjaya membuatkan 2 ekor Cheetah itu menyerah kalah. Kedua-duanya ditangkap dan diserahkan kepada Perkhidmatan Hidupan Liar Kenya (Kenyan Wildlife Service).
"Ia bukan sekadar sukan, saya perlukan…

Tipikal jawapan kerajaan Malaysia, sungguh klise!

Imej
Hari ini suratkhabar melaporkan berita sogokan kepada pegawai Imigresen Malaysia di lapangan terbang.
Ia diikuti cadangan oleh pihak-pihak tertentu supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diletakkan di lapangan terbang untuk membanteras gejala ini.Tapi belum apa-apa dah ada yang menolak dengan menjawab, "Kes ini adalah kes terpencil". Lebih haru apabila individu itu adalah Ketua Imegresen Malaysia.Tedi tak ingat dah berapa kali ayat "kes ini adalah kes terpencil" atau "isu ini adalah terpencil" digunakan untuk menolak apa-apa cadangan.Paling bodohnya ialah apabila ayat-ayat klise itu disuarakan oleh menteri-menteri Malaysia dan pegawai atasan kerajaan yang sepatutnya bijak pandai mencari penyelesaian kepada sebarang isu.Paling kelakar apabila mereka tidak pula memberi jawapan sebegitu apabila kes itu melarat atau sesuatu kes itu melibatkan orang-orang kenamaan.Sebagai contoh apabila kes penculikan budak berleluasa dan melibatkan anak pegawai …

Natijah demam atau Love You Mr Arrogant?

Imej
Master terjaga daripada lena.

Master memandang ke sekitar. Kawasan rumah banglo yang luas itu membuatkan dia buntu seketika. Keadaannya agak mamai setelah entah berapa lama Master terlena di sofa empuk itu.
"Rumah siapakah ini?" Akhirnya Master kembali sedar yang dia berada di rumah mertuanya, atau lebih tepat di rumah mertua bini mudanya.

Tipikal cerita Melayu, kahwin mesti dengan anak orang kaya.

Barulah juga dia teringat yang dia tak pernah jenguk bini mudanya itu. Tak dilayan. Tak dipedulikan pun? Masanya dihabiskan bersama Mommy.
"Aneh sungguh, bukan selalu orang layan bini muda ke?" Perasaan menyesal menyelubungi diri. Master menuju ke sebuah bilik, dia tahu di bilik itu selalu bini mudanya menumpang mandi. Master nak menjenguk bini mudanya itu, nak minta maaf. Entah kenapa di hatinya penuh sesal.
"Lagilah pelik? Kenapa harus cari di bilik mandi?" Ketika dalam perjalanan ke bilik itu, Master terhenti di satu ruangan, dia memandang ke pintu sebuah bili…